Božićni studentski turnir u Dubrovniku

Studenti  Sveučilišta Sever nastupili su  po prvi put na tradicionalnom međunarodnom novogodišnjem košarkaškom turniru u organizaciji Dubrovačkog  sportskog studentskog saveza od 17-20-12 2015 godine.

Turniru je  održan u sportskoj dvorani Gospino polje a prisustvovalo 9 ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Kosova i Turske, a to su redom:

 • Sveučilište u Dubrovniku
 • Sveučilište Zadar
 • Fakultet za gradbeništvo Maribor
 • Veleučilište u Karlovcu
 • Sveučilište Sjever
 • Veleučilište u Rijeci
 • Bogazaci Univerzity Istambul
 • Univerzity of Pristina : Hasan Pristina:
 • Interuniverzitetski centar Dubrovnik

Košarkaška ekipa Sveučilišta Sjever nastupila je u sljedečem sastava:

 1. KRISTIJAN RUŠEC
 2. BORIS RIBIĆ
 3. VEDRAN KOVAČ
 4. RAFAEL PAVIĆ
 5. IVAN PAVIĆ
 6. FRAN FRANJKOVIĆ
 7. FILIP SLATKOVIĆ
 8. BORIS RUBIN
 9. ANDRO NAKIĆ
 10. IVAN PARADA

Naša ekipa  nije imala sreće sa ždrijebom  jer joj je odredio u skupinu sa Univerzity of Pristina  Hasan Pristina koja je bila prvi favorit turnira i Veleučilište u Karlovcu prošlogodišnji finalist. Prva utakmica je bila sa Karlovčanima i završila je sa porazom od  47:33 (11:11  14:6  12:7  10:9) u izjednačenoj prvoj četvrtina ali u nastavku šira klupa je doijela prevagu u korist Karlovčana. U drugoj utakmici skupine naša ekipa nije imala previše šansi prtiv ekipe Univerzity of Pristina u kojoj igraju reprezentatici omladinske reprezentacije Kosova. Bila je igra samo u jednom smjeru pa ne treba čuditi rezultat od 67:21(11:7  20:2  24:4  12:8). Stalnim presingom i dugačkom klupom jednostavno se naši igrači nisu uspijeli oduprti dobro organiziranoj ekipa Univerzity of Pristina.

Na kraju turnira ove dvije ekipe iz naše skupine  su se našle  i u finalu gdje  su u dramatičnoj završnici pobjedili  studenti Univerzity of Pristina  Hasan Pristina sa 67:65 i osvojili Božični turnir u Dubrovniku.

Najbolji strijelac naše ekipe je bio kapetan Bruno Ribić sa 16 poena koji je jedini uspio nametnuti svoj stil igre protivničkim ekipama .

Naši studenti Filip Slatković i Vedran Kovač  sudjelovali su u natjecanju  pogađanje trica.  Takmičilo se 29 studenata a pucalo se je 12 lopti s tri pozicije na terenu.Vedra Kovač osvojio je 7 mjesto sa 5 pogođenih poena,  Filip je podijelio 20-25 mjesto sa 2 pogođena poena.

Ekipa Sveučilišta Sjever je bez obzira na rezulatat  pokazala izuzatnu sportsku kulturu i ponašanje na terenu pa je na kraju takmičenja dobila nagradu za FAIR PLAY  momčad Božičnog  turnira.

Jedan izuzetno organiziran turnir je pružio našim studentima mogučnost druženja sa studentima iz drugih država  te razmjenu iskustva rada  u području sporta te razmjenu iskustava o načinima studiranja na Sveučilištu Sjever i pružanja informacija o studijima koji se održavaju .

Odrađena su i dva radna sastanka profesora, rektora Bogazaci Univerzity Istambul ,Univerzity of Pristina : Hasan Pristina i prorektorice Sveučilišta Zadar  i u jednom kostruktivnom razgovoru o položaju akademsko sporta i svrsi ovakvih turnira došlo se do zaključka da su ovkav vid druženja studenata izvrsna prilika za razmjenu iskustava o pojedinim sveučilištima i veleučilištima.

Ekipa Sveučilišta Sjever je dobila poziv od rektora Bogazaci Univerzity Istambuld da sudjeljujemo na njihovom  turniru u mjesecu svibnju, rektor Univerzity of Pristina   se zahvalio na pozivu i  obečao dolazak sa jednom ekipom  na Dan sporta Sveučilišta Sjever