Menu
  • 17. listopada 2017.

Predsjednik saveza na skupštini Zajednice športskih udruga grada Varaždina

Predstavnici varaždinskih sportskih klubova, okupljeni u Zajednicu sportskih udruga Grada Varaždina, na Skupštini održanoj u ponedjeljak jednoglasno su prihvatili raspodjelu novaca preko Programa javnih potreba u sportu za ovu godinu za što je osigurano više od 4 milijuna kuna.

Tako je za sufinanciranje svakodnevnog rada sportskih klubova u gradu Varaždinu, njih 59, osigurano ukupno 2,2 milijuna kuna raspodijeljeno prema kriterijima Zajednice, a koje su prilikom donošenja kreirali sami predstavnici klubova.

Uz taj iznos osigurano je i dodatnih 650 tisuća kuna za sufinanciranje rada stručnih kadrova odnosno trenera koji rade s mlađim uzrastima. Nadalje, za liječničke preglede sportaša, njih 1428, Zajednica je osigurala 200 tisuća kuna. Riječ je o redovnim zdravstvenim pregledima sportaša pri čemu Zajednica sufinancira dio troškova klubovima.

Za vrhunske sportaše, njihov daljnji razvoj i napredak, Zajednica je izdvojila 180 tisuća kuna, dok je za perspektivne sportaše osiguran iznos od 40 tisuća kuna. Briga za mlade sportaše tu ne staje. Osigurano je i dodatnih 170 tisuća kuna za rad 42 sportske škole. Za sufinanciranje korištenja Gradskih bazena, za sedam klubova, izdvojeno je 150 tisuća kuna, dok se rad sportskih klubova za osobe s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom pomaže s dodatnih 100 tisuća kuna.

Dodajmo i da je kroz program javnih potreba osigurano 180 tisuća kuna za 15 klubova koji sami brinu za sportske objekte u kojima održavaju treninge i sportska natjecanja.

Troškove organizacije tridesetak sportskih događanja u gradu Varaždinu, kroz godinu, Zajednica sufinancira s 250 tisuća kuna.

– Kroz ove programe javnih potreba za varaždinski sport i sportske klubove osigurano je više od 4 milijuna kuna. Kada se tome pridodaju i višemilijunski iznosi za održavanje i funkcioniranje sportskih objekata, za koje brine Zajednica, dolazimo do brojke od gotovo 8 milijuna kuna koja je ove godine direktno uložena u varaždinski sport i varaždinske sportske klubove. Zajednica iz godine u godinu, zahvaljujući dobroj suradnji s čelnim ljudima Grada Varaždina, osigurava sve više sredstava za varaždinske sportaše – naglasio je predsjednik Zajednice, Alen Runac.

Kao osnovni cilj naveo je što veću pomoć sportskim klubovima kao bi se oni mogli posvetiti prvenstveno svom sportskom radu te radu sa što više mladih.

– Jedan od osnovnih ciljeva je uključiti što više mladih u sport. To je ispravan način života jer sport i bavljenje sportom može donijeti samo dobro. Što više mladih u sportu i vrhunski sportski kadrovi, kakvih u Varaždinu ne nedostaje, garancija su vrhunskih sportskih rezultata koji sigurno neće izostati – izjavio je Runac na Skupštini te zahvalio skupštinarima što su prijedlog javnih potreba prihvatili jednoglasno.

Da Zajednica i u idućoj godini planira povećanje sredstava za varaždinski sport, potvrđuje prihvaćanje prijedloga Programa javnih potreba za 2018. godinu. Izdvajanja za sport planiraju se u iznosu od 9,44 milijuna kuna što je povećanje u odnosu na ovu godinu za više od 1,2 milijuna kuna.

– Ovako prihvaćen prijedlog sada ide pred gradske čelnike. Svaka kuna u ovom prijedlogu ide za daljnji razvoj sporta u Gradu Varaždinu, prije svega za još jači rad s mladim sportašima. Dosad smo u gradskim čelnicima imali razumijevanje i potporu za razvoj sporta i ne sumnjamo da će i ovoga puta biti tako – zaključio je Runac.

Konačnu riječ o prihvaćanju ovakvog prijedloga za varaždinski sport dat će gradski vijećnici prilikom rasprave i prihvaćanja proračuna za iduću godinu.

Osim prihvaćanja Programa javnih potreba, Zajednica je jednoglasno prihvatila i nove članice. Riječ je Udruzi za promicanje i očuvanje tradicije nogometa u Varaždinu „Đuro Kulčar“ Varaždin, Karate klubu kumite i kata „Varaždin“, Pikado klubu gluhih „Polet“ Varaždin, Ju-jitsu klubu „BJB“ Varaždin te Streličarskom klubu „Puma“ Varaždin.

Izabran je i novi član Skupštine iz izborne jedinice „stolni tenis“. Umjesto dosadašnjeg člana, Damira Belaja, kojeg je Skupština razriješila na njegov zahtjev, izabran je Dejan Vukelić iz STK „Varaždin“. Belaj je podnio ostavku i na mjesto u Izvršnom odboru. Za novog člana izabran je Josip Plečko iz Streljačkog društva „Varaždin“.